Een stukje geschiedenis voor onze inboundstudenten
November 08, 2018 12:42

In oktober nam gastvader en vrijwilligerduizendpoot Tijl de inboundstudenten mee naar een akelige periode van onze geschiedenis: namelijk de Tweede Wereldoorlog. Het werd een leerrijke dag. Hieronder vertelt Tijl hoe het verliep:

"Op zondag 28 oktober was het dan zover. De aangekondigde roadtrip voor de studenten, gastgezinnen en sympathisanten waar deze auteur al weken over aan het “zagen” was op Facebook. Het was de tweede maal dat we deze tocht ondernamen en net zoals vorig jaar was het een fantastisch toffe en geïnteresseerde groep.

Ook dit jaar hadden we het geluk om ook enkele gastouders mee te hebben, altijd fijn om onder elkaar wat te "roddelen" over onze studenten en samen weg te zijn. We hadden dit jaar zelfs zoveel studenten mee dat we een heuse roadtrip minibusje moesten huren.

Het doel van deze uitstap was om sporen te gaan zoeken van de Tweede Wereldoorlog en waar mogelijk linken te leggen met het eigen land van afkomst van de studenten.

Als insteek voor deze zoektocht werd de V1 (vliegende bom) en de A4/V2 (de V3 lag te ver uit onze weg) gebruikt. Beide “vergeltungswaffe” waren terreurteugen die door de nazi’s gebruikt werden vooral tegen doelwitten in het Verenigd Koninkrijk (vaak Londen) en tegen Antwerpen.

Zo trokken we eerst vanuit Loppem naar Cap Blanc Nez waar de lucht blauw genoeg was om de kust van Dover te zien, na een frisse wandeling bereikten we de top van de kliffen en konden we genieten van een adembenemend uitzicht.

Daarna ging het naar het oorlogsmuseum “Batterie Todt” naar de ontwerper Fritz Todt waar ooit een gigantisch kanon de kusten van de UK bombardeerde. Van daar ging het na een kleine trip en een lekker lunch (met de noodzakelijke Argentijnse Maté) naar Le Blockhaus D’Eperlecque. Een adembenemend bouwwerk waar ooit V1 en V2 bommen gelanceerd moesten worden, maar waar Britse bombardementen een einde maakte aan die plannen.

Om de dag af te sluiten brachten we nog een bezoek aan de immense koepel van La Coupole in Wizernes die nog steeds intact is.

Moe maar voldaan reden we ’s avonds terug naar huis, … op naar de volgende YFU activiteit!"